Неотдавна се появи информация, че Microsoft възнамерява да направи значителни промени в стартово меню на операционната система Windows 10. Промените вече се появиха в една от тестовите компилации, представени в рамките на тестовата програма Windows Insider във версията 19H1.

Както се предполагаше, живи плочки в стартовото меню вече няма. Тези плочки съществуват още от времето на Windows 8 и в тях се показва динамично променяна информация. Тези живи плочки не се харесаха на огромна част от потребителите, понеже заемат значителна част от интерфейса, а не дават някаква особено полезна информация.

В лявата част на новото меню се показва списъка с всички инсталирани приложения и полето за търсене, а бутоните за достъп до настройките, потребителските папки и опциите, са изключени. Отдясно, вместо живите плочки се показват стартираните неотдавна приложения, както и файловете, с които потребителят наскоро е работил. Има възможност за промяна размерите на менюто, както и да се махне панела с всичките инсталирани приложения.

Според тази информация, в операционната система Windows 10 ще се промени и процесът по инсталирането на приложения от интернет магазина на Microsoft. След приключване на инсталацията ще се показва диалогов прозорец, който дава възможност за поставяне на тази програма или игра, най-отгоре в стартовото меню. Версията 19H1 трябва да излезе тази пролет.