Стара Загора. Общо 21 ученици от четвърти до седми клас на Шесто основно училище „Свети Никола“ се включиха в състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Гости на проявата бяха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, зам. областният управител Петя Чакърова и Митко Пеев, старши експерт в Регионалното управление на образованието.
„Идеята е да покажем, че можем да научим български език забавлявайки се, да научим много, да докажем, че сме успешни“, посочи инициаторът на състезанието Йорданка Мирчева. В организацията са се включили всички нейни колежки.
„Пожелавам успех на всички. Щастлива съм, че сте толкова мотивирани“, каза директорът на училището Дарина Гайдарова.
В първия кръг участниците трябваше да спелуват (буквуват) думите. Тричленно жури в състав: Валентина Иванова, Милена Трифонова и Антоанета Христова задаваше думите и оценяваше представянето на състезателите. Бяха подготвени 250 думи, които учениците трябваше да произнасят буква по буква. Отпада всеки, който е допуснал грешка. За втори кръг се класираха по двама ученици от началната и от прогимназиалната степен. Те трябваше да измислят подходяща липсваща дума в дадено изречение и да назоват възможно най-много нейни синоними.
Победители в състезанието станаха Петко Иванов от 4 "Г" клас и Дея Дечева от 7 "Б" клас. Те получиха специални грамоти и награди. На всички участници бяха връчени грамоти и подаръци.
Иванка Сотирова приветства начинанието и „препита“ ученици за спелуването на някои думи. Тя похвали знанията на децата и им пожела успех в обучението.
„Сега проправяме пътя, ще усъвършенстваме начина на провеждане на състезанието и ще вървим напред“, каза още Дарина Гайдарова.
Състезанието в Шесто основно училище се провежда по подобие на „Spelling Вее“, в което състезателите спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква. Думите за състезанията се подбират от предварително обявен списък. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг. Последният останал се обявява за победител. „Spelling Вее“ е възникнало в Америка през 1925 г. Тогава са се явили девет деца, а в момента се състезават над 11 милиона ученици. В много филми може да се види как деца участват в това състезание. В Съединените щати то се провежда ежегодно. Има издадени много справочници и помагала за участниците и то се предава по големите телевизионни канали.