Сливница. Глоба от над 53 000 лв. получи чужденец, опитал да пренесе през ГКПП „Калотина“ над 2 кг златни накити и голяма сума пари без да ги декларира. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. Със споразумение е приключило наказателното производство срещу австрийския гражданин с инициали Г.К., привлечен в качеството на обвиняем за неизпълнено задължение да декларира парични средства и изделия от благородни метали при преминаване на границата на страната.
На 06 февруари 2019 г. на митническия пункт „Калотина“ пристигнал лек автомобил, пътуващ от Западна Европа през Сърбия и България към Турция. Пътуващите в него мъж и жена - австрийски граждани, заявили, че нямат нищо, подлежащо на деклариране.
При проверка на МПС митническите служители открили златни накити, скрити между хранителни продукти. В опаковка от шоколад имало парична сума в размер на 55 000 евро. Общото тегло на ювелирните изделия, сред които имало гривни, колиета, накитни пендари, е 2.114 килограма, на стойност 159 582 лева. Незабавно е било образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Сливница.
Сключеното споразумение е било одобрено от съда на 08 февруари 2019 г., с което на подсъдимият Г.К. е наложено наказание „глоба“ в размер 53 430.54 лева, представляваща една пета от общата стойност на предмета на престъплението. Останалата сума и изделията от злато са върнати на чуждия гражданин.