"Ние сме всички цветове" е темата на грандиозния откриващ спектакъл на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, който ще се проведе в сърцето на града на 12 януари. Той ще бъде реализиран под ръководството на артистичния директор и основател на "Phase7" Свен Сьорен Байерн, чиято концепция е да предостави на зрителите незабравимо преживяване.

Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула на шест нива, като последното шесто няма да се използва от съображения за сигурност. Първото ниво ще представлява два подиума с дължина сто метра. Идеята на кострукцията е да се осигури видимост от 360 градуса, която има капацитета да побере едновременно 1500 участника. Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, тежаща приблизително 200 тона като за изграждането й ще участват около 200 човека. Пространството на двата булеварда - "Цар Борис III Обединител" "Мария Луиза" ще се превърне в място за празненство, където над 60 000 души ще се съберат заедно, за да станат част от тържеството. 

Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив - град с 8 000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. "Разнообразие" и "Ние сме всички цветове" са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото Заедно.

Шоуто ще съчетае традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии. Над 350 осветителни тела ще бъдат монтирани, а 360 градусови екрани ще позволят на гостите на града да имат уникална видимост на изпълнителите.

Светлинната кула ще бъде сцена на Теодосий Спасов - кавал, повече от 200 кукери от региона, учници от НГ за сценични и екранни изкуства, академичен хор към АМТИИ, ансамбъл "Тракия" с хореограф Лидия Клемент и Българска национална гайдарска асоциация, хор "Гаудеамус", хор "Детска китка", хора на момчетата и Стефка Благоева като диригент ще бъде Христо Намлиев. Специално участие ще вземе и Валя Балканска и Петър Янев - гайда. Лазерни арфи, танцьори и още много изненади очакват посетителите на събитието.

Част от неповторимата атмосфера ще бъдат представители на пловдивските спортни клубове по баскетбол, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, гребане, джудо, кану-каяк, лека атлетика, художествена гимнастика, спортна стрелба и плуване. Те ще помогна за цялостната организация по време на спектакъла.

"С тези акценти искаме да изведем мотото на "Заедно" каза артистичния директор Свен Сьорен Байерн.

"Имаме молба гостите да предпочетат червн шал, жълто яке, синя шапка изобщо цветните си дрехи и да оцветим Пловдив."

Финалът ще бъде придружен с много фойерверки. 

"Много емоционален момент, да си свидетел как се променя града, това е и нашето послание" каза още Свен.

Ще има полиция и пожарна, които да следят за безопасното протичане, като се работи и със зам. кмета по транспорта.

Организаторите съветват да се използва градския транспорт, предаде репортер на Glas.bg.