Зам.-главният прокурор Иван Гешев прави последните разкрития около ареста и обвиненията на Баневи, след като бяха върнати у нас. Задочно обвинените Евгения и Николай бяха предадени на българските власти по-рано днес.

Спецпрокуратурата утре ще поиска от съда вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Баневи. По-рано днес на летище София задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. 

Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от СП Европейска заповед за задържането им.

В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер: 

- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.

На 07.12.2018г. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

В момента към наказателно производство е привлечена Банева, тече и процедура по предявяване на Банев, коментира Иван Гешев. Обвиненията са по пет точки. Щетата от данъчните престъпления, за което са привлечени, е от над 90 милиона лева. Отделно Банев ще бъде привлечен за 1 милиард лева пране на пари, които са в офшорни сметки. Поискано е от съответните власти да бъдат запорирани тези суми. Отделно има обвинение за притежание на оръжие и организирана престъпна група. Освен тези лица е призована и майката на Банев. Предвид напредналата й възраст най-вероятно ще има мярка парична гаранция, посочи още Гешев. 

Майката на Банев - Мария, е участвала в управлението, вземала е пари от касите, продала е кран при неизгодни условия на Тежка индустия, като парите не са влезли в предприятието. Тя е и активен участник в прането на пари, стана ясно на брифинга на прокуратурата. 

Евгения и Мария Баневи са с обвинение за участие в престъпна група, която е била ръководена от Николай Банев. 

Има висящи производства от бивши служители, които са се оплаквали, че са ги заплашвали, оставяли са им карамфили на вратата и т.н. Ние сме в началото на това разследване - мащабна дейност е имало и не можем да дадем бройка, заяви зам.-главният прокурор.

 

Видео: bTV