Уникалният модел се задвижва от 6.75-литров V8 двигател с мощност 530 коня

Състезателен Bentley Turbo R е странна комбинация, нали? Този автомобил е създаден от експерти на доста известната компания Phantom Motors Cars от град Крондал, графство Съри, Великобритания, и участва в много спортни гонки.
 

 


От 1961 г. насам Phantom Motors е дилър на Rolls-Royce и Beltley и официално може да оборудва автомобилите със специални опции, които не са в официалните каталозите на марките. Ето защо е станала известна в страната и извън нея. В момента компанията се занимава с поддръжката, доработката и диагностиката на вече произведените автомобили Rolls-Royce и Bentley, с акцент върху втората марка.

Именно към "модерния период" от съществуването на компанията принадлежи уникалният състезателен Bentley Turbo R. Той е създаден за внедряване на нови технологии, които след това се използват и за други състезателни автомобили. За първи път Turbo R получава номера на 1 август 1990 г. и оттогава принадлежи на PMC - доскоро. На 31 август 2013 г. седанът е продаден на търга Historic at Brooklands за 16 800 паунда.
 
 


Това е абсурдно смешна сума, предвид мащаба на промените. Под капака е поставен нов 6.75-литров V8 с двоен турбокомпресор, който е дефорсиран от 700 до 530 к.с., за да се увеличи въртящия момент в долния диапазон. Той работи в съчетание със секвенционална предавателна кутия GM 4L80E.

Стандартното самонивелиращо се шаси е заменено с амортисьори Billstein, къси пружини с повишена твърдост и напречни стабилизатори Mulliner, които са с 40% по-твърди. Колата става по-ниска с 50 мм. Всичко това значително подобрява управлението на тежкия седан. Въпреки че по време на трансформацията Bentley "отслабва" с половин тон, теглото му е 1,8 тона!
 
 


Спирачките Alcon отговарят за ефективното намаляване на скоростта, а спортните седалки и предпазната клетка трябва да запазят живота на пилота в случай, че спирачките не успеят. По време на тестовете става ясно, че спирачките прегряват при каране в "боен" режим, така че те са оборудвани с охладителна система с впръскване на вода.

Вместо обикновените колела са поставени такива на Continental T и самоблокиращ се диференциал. Racing Bentley Turbo R получава също така нов алуминиев преден капак с вентилационни отвори, както и заден дифузьор, също изработен от алуминий.
 
 


Автомобилът има доста ярка състезателна кариера. Той печели няколко етапа от Bentley Drivers Club, изпреварвайки дори много мощни коли. Но най-значимото му постижение е четвъртото място в състезанието в Силвърстоун през 2004 г. Колата стартира с 3-минутно наказание поради това, че е по-нова от останалите, но за четири обиколки (състезанието продължава толкова) успява да се изкачи на четвърто място. Има и лоши дни, когато автомибилът претърпява инцидент, но за щастие незначителни.

Интересното е, че Phantom Motor Cars създава още два подобни автомобили - за клиенти от САЩ и Нова Зеландия. Тяхната съдба понастоящем е неизвестен: те не се състезават по пистите, явно останали невидими в гаражите на частни колекционери.
 

 

Как Bentley Turbo R стана състезателен автомобил (ВИДЕО)
Как Bentley Turbo R стана състезателен автомобил (ВИДЕО)
Как Bentley Turbo R стана състезателен автомобил (ВИДЕО)
Как Bentley Turbo R стана състезателен автомобил (ВИДЕО)
Как Bentley Turbo R стана състезателен автомобил (ВИДЕО)
Как Bentley Turbo R стана състезателен автомобил (ВИДЕО)