Ловци убиват овчарски кучета в крумовградското село Странджево, защото им пречат на лова.

За това алармира собственичката им Радостина Стоева. Заедно със съпруга си те отглеждат 200 кози в селото. Жената разказа, че на 6 януари ловци са стреляли по 4 техни кучета в гората, докато били на паша със животните. Това е вече четвъртият подобен случай, но този път ловците са били изключително нагли, разказва Радостина. Овчарските кучета са застреляни на 10 метра от стадото пред очите на козаря, който по чудо не е пострадал. Едното от кучетата починало, а другите 3 са лекувани в частна клиника в Димитровград. Вече са добре, благодарение на грижите на д-р Христо Инджов. Снощи бе изписано последното куче Рекс. Всички четириноги имат паспорти и регистрации. Според Радостина те не са агресивни и никога не са нападали хора, но ловците ги убиват, защото им пречат на лова.

„Там, където има има стада, няма лов, тоест нашите кучета като лаят в пасищата прогонват дивеча, но гората не е частна собственост. Ловците идват с големи джипове, въоръжени до зъби“, разказва още Радостина. Много от тях не били местни, а от Пловдив и Хасково. По думите й във въпросния ден ловците дори са нямали разрешение да ловуват във въпросната местност и в пълно нарушение на закона са използвали оръжие.

Радостина е подала жалби по случая в РПУ-Крумовград, Районната прокуратура и Горското стопанство в града. Чака се балестична експертиза, която трябва да установи кой е стрелял по кучетата.

Радостина Стоева