Ортопед-травматологът д-р Веселин Пиронски навърши 82 години на 3 декември 2018 г., но продължава да практикува в медицинския център към Клиниката по травматология и спортна медицина “Проф. Димитър Шойлев” в София. Над 25 години д-р Пиронски е част от екипа на проф. Шойлев и извършва стотици операции. Дългите часове в операционната обаче му докарват четири дискови хернии. Принуден да търси начин да облекчи собственото си състояние, д-р Пиронски открива ефективен метод за справяне с дископатиите и за поддържане на гръбнака без болка. 

През кабинета на д-р Пиронски са минали елитни български спортисти като световната рекордьорка по шорттрек Евгения Раданова, футболистът Мартин Петров, алпинистът Николай Петков, както и хиляди хора, страдащи от проблеми с гръбнака. Преди да даде интервюто си за в. “Доктор”, д-р Пиронски приключи лечебен сеанс на мъж с дископатия, който се оказа директор на една от столичните болници. Наравно с д-р Пиронски метода прилага и неговият син - кинезитерапевтът Милуш Пиронски.

- Д-р Пиронски, как създадохте вашия метод за лечение на дискови хернии?

- Работата ми като хирург няма нищо общо с това, с което сега се занимавам. Но точно заради дългите часове в операционната получих тежки дископатии. По едно време не работеше асансьорът и колегите ме качваха на ръце до шестия етаж, за да мога да оперирам. По неволя започнах да търся начин да облекча болката и да спра кризите. У нас с дископатиите се занимават невролозите, докато по цял свят лечението се прави от лекари с моята специалност - ортопед-травматолози. Започнах проучвания и разбрах, че човек може да овладее това състояние и да се предпази от по-нататъшни кризи. Създадох собствена методика, която успешно се справя с тези страдания. Първо изпитах методиката върху себе си, а след това започнах да помагам и на други пациенти. 

- Какво представляват най-общо дисковите хернии?

- Между всеки два прешлена на гръбнака има хрущялен пръстен или диск, който затваря ядро от полутечен хрущял - нещо като въздушна възглавница, която амортизира хилядите движения в ежедневието. Тези дискове се поддават на пренатоварване и започват да се разрушават, при което започват страданията на пациентите. Това е много трудно за лечение заболяване, независимо в какъв стадий е - дископатия, протрузия или дискова херния. Криза настъпва, когато компресията върху гръбначния мозък и нервните окончания от разрушения и излязъл диск се превръща в хиперкомпресия, в огромен натиск. 

Можах да вникна в биомеханиката на гръбначния стълб, да разчета кои са вредните движения, които с времето довеждат до увреждане на дисковете. 

Сколиозите са най-честите причини за нарушаване биомеханиката на гръбнака и за хипернатоварването на някои отдели на гръбначния стълб. 

Хората със сколиози и с всякакви други гръбначни изкривявания, работещите на компютър, на бюро, шофьорите, хирурзите са предразположени към дископатии. Други фактори са наследствената слабост на хрущялната система, работа при влага и студ. Всички тези хора трябва да правят систематично моето изометрично упражнение, за да възстановят правилната си стойка.

- В какво се състои вашият метод за лечение?

- Най-доброто средство за лечение на увредените дискове се оказа специален масаж. Увреждането на един диск е биомеханичен процес, след което се включват и възпалителни процеси. Ето защо, съвсем естествено е на биомеханичен процес да се противопоставим с подходящ механичен метод, какъвто е лечебният масаж, специално създаден за тази цел. С него достигаме до притиснатите структури и премахваме хиперкомпресията. Този лечебен масаж обаче се прилага строго индивидуално, защото всяко увреждане на дисковете е индивидуално, няма заболяване близнак. 

При много тежките случаи понякога прилагам и инжекционна терапия с хомеопатични медикаменти, например Дискус композитум. Прилагам и екстензионни прийоми. Задължително правя и мануална терапия, защото почти винаги кризите са комбинирани с мускулни блокажи. 

Наред с това лечение внасям корекция и в стойката, тъй като всяко отклонение от нормалната физиологична стойка на гръбнака предизвиква пренатоварване в някои участъци от гръбначния стълб. Корекцията става с помощта на упражнение, което трябва да се изпълнява всеки ден минимум 15 минути. Само по този начин може да се избегнат нови кризи и по-нататъшно увреждане на дисковете. За 15 минути става загряване на мускулатурата, а след това започва и изгарянето на калории. Така че, ако се прави 25-30 минути на ден, се получава голямо излъчване на енергия. Изчислено е, че 1 куб. см от тялото отделя 630 калории. Така че заедно с изграждането на мускулния корсет може да се получи и най-естественото, екологично намаляване на телесното тегло, без да се спазват диети. 

- Възможно ли е да се възстанови хрущялът?

- Не. Дископатиите по принцип са нелечими, защото увредените сегменти на прешленните дискове остават такива до края на живота. Те винаги биха могли да бъдат източник на кризи. Но с моето упражнение се постига овладяване на състоянието на гръбначния стълб и живот без болка, с нормални движения. 

Кризи вече не се получават, защото се е изградил мускулен корсет, който спира пренатоварването на гръбнака и разрушаването на други дискове. Ако вече са увредени един или два диска и не се вземат мерки, на всеки четири години се разрушава по още един диск. В практиката ми съм срещал пациент с увреждане на всичките 24 диска - от кръста до главата.

- Какво представлява упражнението, което поддържа правилната стойка и изгражда мускулен корсет на гръбнака?

- В изпълнението на това изометрично упражнение (чрез максимално стягане на тялото) се включват повече от 80 мускула на тялото - на гърба, на таза, на тазовото дъно и на предната част на торса. Тези мускули се съкращават стотици пъти, за да изградят мускулен корсет и да задържат за постоянно нормалната стойка. За да не бъде скучно, препоръчвам стягането на мускулите да се прави в режим на лечебно “бягане” на място със съответното дишане. Това е друго мое откритие. Чрез него се поддържа резултатът, престават кризите, независимо от давността и тежестта на дископатията. Убеден съм, че това е единственото спасение от дископатията. Освен това се тренира и сърцето, без да се уморява. С това упражнение се създава максимален тонус и максимална двигателна активност на тялото. 

Обучавам всеки от моите пациенти как да прави това упражнение всеки ден и така да не получава болезнени кризи. Имам обратна връзка от пациент, който вече 12 години изпълнява упражнението и се чувства като всеки напълно здрав човек. При това всяка седмица ходи на състезание по силов многобой - тегли камиони, вдига камъни по 200 кг и други подобни дисциплини. 

Благодарение само на това упражнение вече 15 години аз живея нормално и мога да работя без умора по цял ден, въпреки че съм на 82 години и имам тежки дископатии - наследство от операционната. Не ползвам нито хапчета, нито инжекции. При това свикнах да стоя само прав.  

Мара КАЛЧЕВА