снимка: btvnovinite.bg, архив

Варненският окръжен съд призна за виновни непълнолетните Станислав М. и Осман Ю., за това че в съучастие са извършили грабеж придружен с изнасилване и убийство на 77-годишна жена от Провадия. Досъдебното производство продължи малко над 1 година, като обвинителният акт беше внесен за разглеждане през декември 2018г.Делото беше решено в едно заседание, което се проведе при закрити врати, каквото е изискването на НПК когато подсъдимите са непълнолетни лица.
Пред петчленния състав двете момчета признаха изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при  постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3. Бяха взети предвид и особените правила в НК приложими при гледането на дела с участие на деца, където също е предвидено редуциране на наказанията. 
Съдебният състав наложи наказание на подсъдимия Станислав М. за извършения грабеж придружен с убийството от 12г. „лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до размер 8 години. По обвинението в изнасилване беше определено наказание от 8г. „лишаване от свобода“, което беше редуцирано с 1/3 до 5г. и 4 месеца. 
На подсъдимия Осман Ю. съдът наложи наказание за извършения грабеж придружен с убийството „лишаване от свобода“ за срок от 10г., а за изнасилването 8г. „лишаване от свобода“, които намали с 1/3 или съответно 6г. и 8 месеца и 3г. и 4 месеца. 
Непълнолетните подсъдими ще търпят най- тежките от така определените наказания в Поправителен дом за непълнолетни при Затвора във Враца.  
Предвид факта, че с едно деяние двете лица са извършили няколко престъпления, съдът увеличи най- тежките им наложени наказания с по 2 години „лишаване от свобода“. 
Времето, през което подсъдимите Осман Ю. и Станислав М. са били задържани под стража ще бъде приспаднато. 
Варненският окръжен съд осъди двамата непълнолетни, чрез своите законни представители солидарно да изпратят на четиримата граждански ищци – децата и внуците на жертвата - обезщетения за нанесени имуществени и неимуществени вреди в размер на общо 575 069лв.
Припомняме, че според обвинението на 22 ноември 2017 16-годишния Станислав М. и брат му – 14-годишния Осман Ю. извършат грабеж в дома на 77-годишна самотно живееща жена, който бил придружен с изнасилване и завършил с убийство. Според обвинението деянията са извършени с изключителна агресия, бруталност и жестокост. Жертвата е открита мъртва няколко дни по-късно на 25-и ноември 2017г. а открадната сума при грабежа е 69лв. 
От събраните материали по делото е видно, че двамата извършители имат множество криминални и противообществени прояви. От години за тях липсват семейни грижи, като двамата са били отглеждани от баба си и дядо си.
Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.