Масови оставки са подадени в Спешна помощ в Русе.

Близо една трета от персонала са пуснали едномесечно предизвестие в знак на протест срещу назначаването на нов директор. Ако хората напуснат, обслужването на пациенти ще бъде сериозно затруднено.

Подалите оставка не приемат избора на д-р Иванка Маринова за директор на Центъра за спешна помощ в Русе, който бе направен след конкурс в здравното министерство. Те заявяват, че застават зад временно изпълняващия длъжността до конкурс д-р Недка Дикова, с която са започнали диалог за по-добри условия на труд.

„Заставаме зад д-р Дикова, подкрепяме това, което се прави до момента и искаме среща с представители на министерството. Просто не искаме да се връща старият начин на управление, който според нас ще се върне при управлението на д-р Маринова“, заяви фелдшерът Росен Христов пред Русе Медиа.

До момента са подадени около 50 оставки, от които 30 са на фелдшери. Всички те си дават сметка, че ако напуснат, това ще оголи Спешната помощ в Русе и региона.

„Може би една линейка ще остане да работи, не знам, там вече трябва да кажат тези, които изготвят графиците. Но при положение, че има по 5 , по 6 фелдшера на линейките, имаме четири линейки с фелдшер и две реанимационни, сами си направете сметка. Това е и по линейките, които са по филиалите, единствено в Бяла има две линейки. Ако напуснат двама човека във филиала, филиалът трябва да затвори. Същото е и за тук“, коментира още Христов.

Колегата му Мариана Ганчева е притеснена, че цялата тази ситуация нагнетява допълнително напрежение. „Исканията ни са в наш интерес, а в момента се получи обратното. Настроиха хората срещу нас, ще се увеличи агресията, ние не можем да работим спокойно“, казва тя.

Медиците очакват реакция от здравното министерство. Седмица след протеста им все още с тях не се е срещнала и спечелилата конкурса за директор д-р Иванка Маринова.

Днес д-р Маринова бе на среща в министерството, където се очаква да й бъде връчено официалното назначение като директор. Не е ясно обаче какво ще стане след това с подадените оставки и дали след 7 април – Международния ден на здравето, Спешна помощ в Русе ще функционира нормално.

Също днес бившият директор на ЦСМП - Русе д-р Пенка Бахчеванова излезе с обръщение до своите бивши колеги. В него тя обяснява, че увеличаването на заплатите не зависи от директора на местно ниво, а от бюджетните средства, които отпуска здравното министерство. Тази година е предвидено е ново увеличение до 20 % само за работещите в ЦСМП и СПО, което ще бъде получено, без значение кой е директорът.

„Досега работехте на 8-часов работен ден, защото когато бях ваш директор, изпълних точно процедурата по Наредбата за определяне на намалено работно време. Основно изискване по нея е да има работни места с над 6 часа работа във вредна среда от 12-часовата работна смяна. Не се въведе 7 часов работен ден в ЦСМП-Русе, защото имахме по-различно натоварване. Задача на всеки един директор при заемане на длъжността е да изпълни отново процедурата по определяне на работните места, за които да се приложи Наредбата.

Исканията за подобряване условията на труд, също са приоритет на Министерство на здравеопазването. ЦСМП-Русе е включен в Инвестиционния Проект „Подкрепа за развитието на спешната помощ“ и резултатите ще бъдат видими съвсем скоро- нови линейки с оборудване, обновяване на материалната база, строеж на нов филиал в Бяла и т.н.

Всичко горенаписано обезсмисля подаването на оставки. Те няма да решат наболелите от години проблеми в центровете за спешна помощ. Потенциалните спешни пациенти нямат никаква вина“, казва още в обръщението си д-р Пенка Бахчеванова.