Британските депутати гласуваха категорично срещу отлагането на Брекзит, за да бъде проведен втори референдум по въпроса, както се надяваха привържениците на отмяната на вота на британския народ и провеждането на второ гласуване.

Три години след гласуването за излизане от Съюза, което ще остане в сила, само 85 народни представители подкрепиха предложението, а 334 гласуваха „против“, като повечето депутати от опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха.

Тази вечер с мнозинство от 249 гласа британските депутати отхвърлиха поправка за удължаване на чл. 50, за да има време за провеждането на втори референдум, предаде BBC. Малко по-късно депутатите само с три гласа отхвърлиха и отсрочка на чл. 50 до 30 юни, предложена от лейбъристите.  Депутатите предстои да решат дали да отсрочат излизането на Великобритания от ЕС с повече и така процесът по Брекзит да се удължи.

Не на сделката за напускане и не на напускането без сделка - това казаха представителите в Камарата на общините през последните два дни. Снощният вот се превърна в истински трилър за премиера Мей, след като 13 от собствените й министри не се подчиниха на директивата как да се гласува. Така депутатите в крайна сметка отхвърлиха излизане без сделка при всякакви обстоятелства, а не - както предложи премиерът Мей - само на 29 март. Тази вечер погледите отново са към Уестминстър. 

Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания заяви: "Делят ни две седмици от датата за напускане. Днес гласуваме дали да го отложим, но за отлагането трябва да посочим добра причина. Просто да протакаме няма да е приемливо за Евросъюза".

Британският парламент отхвърли снощи възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.

Правителството обяви, че може да поиска кратко отлагане до 30 юни, ако депутатите одобрят Споразумението за напускане до 20 март - тоест ден преди насрочената среща на върха на европейските лидери. Те на свой ред трябва да дадат зелена светлина за отлагането на Брекзит. Голямата неизвестна в този сценарий е дали ако премиерът предложи на депутатите за трети път сделката за напускане, те ще я одобрят.

Ако това стане и ако британският парламент одобри необходимото законодателство, страната реално ще напусне в края на юни. Другият вариант е по-продължително отлагане и в този случай британците ще трябва да участват в евроизборите в момент, в който се разделят със съюза.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще призове лидерите да обмислят по - дълга отсрочка, ако Лондон изгради консенсус за процеса на напускане.