Съдът отмени наложената глоба в размер на 1900 лева за стопаните от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им. Решението е на Елховския районен съд.

Санкцията бе наложена от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол. Със заповед на изпълнителния директор на регионалната агенция д-р Николай Георгиев, заради положителни проби на чума в стадото животните трябваше да бъдат умъртвени.

Възпрепятстването на работата на ветеринарите е било на 3 август 2018 година във фермата в Болярово. Там трябваше да се унищожат 130 овце. Когато отишли да изпълнят заповедта за евтаназия, ветеринарите не получили съдействие от стопаните.

Пред обекта е имало и множество протестиращи. Според съда, липсата на съдействие не е равнозначна на възпрепятстване на работата.

Решението можеше да бъде обжалвано пред Административния съд в Ямбол, но неговите съдии си направиха отвод и сега делото ще бъде изпратено във ВАС за ново разпределение. Стадото и до момента не е унищожено и вече наброява около 280 животни.