"Не нося отговорност вече". Това е заявила в края на пленума на БСП Корнелия Нинова пред водещите социалисти. Лидерката на червените, която бе бламирана от Националния съвет и нито едно нейно решение днес не бе прието, е хвърлила кърпата и е била категорична, че няма да отговаря при провал на столетницата на евровота на 26 май.

"При тази листа, не отговарям, ако БСП не постигне победа на евроизборите", казала Нинова и напуснала бясна пленума.  Социалистите са потресени от изказването й и ще настояват за оставката й. 

Георги Божинов потвърди ексклузивно пред камерата на ПИК TV, че Корнелия Нинова е заявила, че няма да носи отговорност. 

"На нас ни трябва лидер, който може да носи отговорност. Тази листа е на Националният съвет на БСП. Ако тя не носи отговорност, БСП няма нужда от такъв лидер", категоричен бе Божинов на въпрос на ПИК TV трябва ли Нинова да подаде оставка, след като бе бламирана от социалистите. 

Преди старта на пленума, който бе от 11 часа, Нинова шокира НС на БСП като предложи свои 17 предложения за листата и изненадващо вкара на 4-тото избираемо място шефа на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов. Тъй като той е от гражданската квота, неговото място нямаше как да бъде променено от социалистите при гласуването, какъвто е случаят и с първото място на обвинеямемата в пране на пари Елена Йончева, за което ПИК ви информира първо и подробно по-рано днес. 

Пленумът обаче не прие нейният вариант на листата, предложи нови номинации с 8 различни от нейния списък кандидати, сред които и Сергей Станишев. Те бяха гласувани тайно, а не явно, както искаше Корнелия Нинова. След вота, който започна около 15 часа, към 19 часа стана ясно, че Станишев е събрал достатъчно гласове за влизане в листата, както ПИК и ПИК TV ви информираха и показваха на живо от "Позитано" 20.

Последва балотаж с Иван Кръстев от списъка на Нинова, който трябваше да реши кой от двамата ще е на пето, и кой остава на шесто място. 

В крайна сметка в 21 часа след 11-часово инфарктно заседание на БСП, социалистите показаха, че са свалили доверието си от Корнелия Нинова и гласуваха срещу нея, подкрепяйки Сергей Станишев и поставяйки го на сигурното за влизане в европарламента 5-то място, както отново първо ПИК съобщи. 

Така на първо място в листата на БСП остава Елена Йончева, а след нея ще са Петър Витанов и Цветелина Пенкова. На 4-то е Иво Христов, който е от гражданската квота и щеше да бъде изместен, ако нямаше правило хората от тази квота да не бъдат гласувани от НС на БСП.

На седмо място е Деница Златева, а след нея Румен Гечев, Момчил Ненков, Велизар Енчев, Димитър Данчев и Янаки Стоилов, на когото Нинова бе обещала избираемо място. След като бе бламирана от пленума на БСП и стана ясно, че е загубила партията обаче, тя не успя да изпълни това. 

На 13-а позиция е Тодор Стоилков, а след него Валери Жаблянов, Антон Кутев, Мариела Модева, Емил Георгиев. 

Скандалите и начина, по който социалистите гласуваха на пленума днес са ясен знак, че Корнелия Нинова вече няма подкрепата на БСП и е тотално бламирана, тъй като нито едно от предложенията й не е прието. Отхвърлена бе листата й и партийните кандидати, които предложи. Отхвърлено бе предложението й за явно гласуване и най-ключовото - отхвърлено бе искането й лидерът на ПЕС Сергей Станишев да не влезе в листата (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА)