Коалиционните партньори на Съюза (ХДС/ХСС) – социалдемократите (ГСДП), разкритикуваха канцлера на ФРГ Ангела Меркел заради срещата й с украинския президент Петро Порошенко миналия петък, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Говорителят на ГСДП по външнополитическите въпроси Нилс Шмид определи решението на Меркел да приеме Порошенко в навечерието на втория тур на президентските избори в страната като „странна политическа грешка“. Според него тя е трябвало да приеме за разговор и опонента му Владимир Зеленски, както направи държавният глава на Франция Еманюел Макрон.

Близо седмица преди решаващия втори тур на президентските избори в Украйна, държавният глава на страната Петро Порошенко бе приет за среща от канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Берлин, а след това – от френския президент Еманюел Макрон в Париж.

В германската столица Порошенко и Меркел участваха в съвместен обяд, в рамките на който затвърдиха двустранните отношения и обсъдиха актуалната ситуация в Украйна. Няколко часа по-късно украинският президент отпътува за Париж. Срещата му с Макрон се състоя преди тази, която държавният глава на Франция проведе с опонента му за президентския пост в Киев – победителят на първия тур на изборите Владимир Зеленски. 

И двамата кандидати за президентския се обявяват за ясна западна ориентация на бившата съветска република, която се стреми към членство в Европейския съюз и НАТО.

В допълнение към ситуацията около Крим, Меркел разговаря с Порошенко и за продължаващото колебливо прилагане на Минските споразумения за Източна Украйна.

Френската президентска служба припомни, че Франция и Германия посредничат в т.нар. нормандски формат за разрешаване на конфликта в Украйна. В него участват още Киев и Москва.Отношенията между двете съседни страни са обтегнати поради присъединяването на Крим към Русия и заради конфликта в източната част на Украйна.