Чудовището с два фюзелажа и размах на крилата 117 метра проведе два часа във въздуха. За най-опасния елемент от полета – кацането, пилотът се е подготвял, като е направил няколко кръга над летището.

Най-големият в света самолет Stratolaunch с два фюзелажа за първи път се издигна във въздуха. Гигантът излетя от летище в пустинята Мохаве, остана във въздуха два часа и успешно се приземи. Компанията не анонсира полета предварително, но самолетът бе видян от редица наблюдатели. Малко след полета компанията Stratolaunch потвърди, че първите изпитания на системата за извеждане на леки сателити в орбита, са протекли успешно.

Самолетът Stratolaunch е създаден от съоснователя на Microsoft Пол Алън. Самолетът трябва да стане първият търговски летателен апарат, който може да извежда неголеми товари в земна орбита.

Ars Technica съобщи, че гигантският самолет се е издигнал плавно във въздуха тази събота сутринта. Компанията на никой не е съобщила за предстоящия полет, навярно защото се е опасявала от нередности. Първите публикувани съобщения бяха от очевидците на полета. Малко след това компанията публикува официалното видео на историческия полет.

Самолетът остана във въздуха в продължение на 150 минути, набра скорост от около 300 км/ч и се издигна на височина 5000 м.

The Verge съобщи, че преди кацането пилотите са направили няколко спускания над пистата. Приземяването на подобен гигант не е лесно: ако двата фюзелажа не докоснат едновременно земята, възможна е повреда на цялата конструкция.