Кампанията за президентските избори в Северна Македония, които ще се произведат на 21 април, навлиза в последната си седмица, отбелязва агенция МИА.

Днес кандидатката на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще участва в митинги във Валандово и Гевгелия.

Кандидатът на управляващата коалиция около Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски ще говори на митинг в Куманово.

Кандидатът за президент на опозиционните партии на етническите албанци Алианс за албанците и "Беса" Блерим Река ще участва в митинг в Битоля.

Предизборната кампания приключва на 19 април, след което ще последва 24-часово предизборно мълчание преди вота, напомня МИА.

На митинг вчера в Свети Николе кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова заяви, че страната не може да се приближи към ЕС без върховенство на закона, съобщава МИА. "Малко вероятно е страната да получи дата за започване на преговори по присъединяване към ЕС без върховенство на закона и правосъдието, без борба с престъпността и корупцията, борба срещу непотизма, по-добра здравна система и качествено образование", каза Силяновска-Давкова на митинга.

"Дойде време да си помогнем едни на други на 21 април. Смятам, че е важно на тези избори да потвърдим това, което отхвърлихме на референдума, и да ги лишим от всякаква легитимност. Ние казахме "не", но те казаха "да" на своя глава. И по този начин нарушиха много закони. Те нарушиха конституцията", заяви кандидатката за президент на ВМРО-ДПМНЕ по адрес на управляващия СДСМ, визирайки референдума за промяна на името на страната на 30 септември м.г.

Над 90 процента от гласувалите на референдума отговориха с "да" на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция /за новото име Република Северна Македония/", но избирателната активност бе много ниска - малко над 36 процента, припомня БТА.

Кандидатът за президент на опозиционните партии на етническите албанци Блерим Река също говори за върховенство на закона, отбелязва МИА. "За да имаме държава, трябва да имаме върховенство на закона. Няма друга алтернатива, освен интеграция в ЕС и НАТО. Корупцията и голямата безработица трябва да бъдат изкоренени", заяви на митинг в Тетово снощи Блерим Река.

На митинга говориха също лидерите на "Беса" и Алианс за албанците - Билал Касами и Зиядин Села, които критикуваха управлението на коалицията на СДСМ и Демократичния съюз за интеграция.

"Наш дълг е да махнем маската ви. Ние никога няма да подкрепим кандидат, който не е като нас и който не е албанец", заяви на митинга Зиядин Села, цитиран от МИА.