Пожар избухна в прочутата парижка катедрала "Нотр Дам" в понеделник вечерта. Първата версия е, че той е предизвикан по време на реставрационни работи на най-посещаваната забележителност в Европа, предава Франс Прес, като се позовава на информация от противопожарната служба на френската столица.

Изображенията, публикувани в социалните медии, показаха пламъци и огромни облаци дим, които се издигаха над покрива на готическата катедрала. В ход е голяма операция, а районът около инцидента е отцепен. Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че въпреки усилията, пожарникарите засега не успяват да овладеят пожара и той все още не е локализиран.

Засега няма информация за пострадали.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вечер в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство. Макрон е заявил, че се отправя към мястото на инцидента, за да проследи лично операцията по потушаването на пожара в най-голямата историческа забележителност на Париж.

Според последна информация - пожарът е унищожил една от кулите на прочутата катедрала. Камера успя да улови момента, в който 96-метровата шпиц кула на катедралата "Норт Дам" в Париж се срутва вследствие на пожара. Окончателно се е срутил и покривът на катедрала.