Париж. Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата от пожара катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена. Това, както съобщава кореспондент на ТАСС, е заявил френският държавен глава пред журналистите на площада пред Парижката „Света Богородица“.
„Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От уртешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви Макрон. „Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, успели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век“, напомни той.
„Давам тържествено обещание, че този проект ще бъде осъществен през идните години. Ще съберем за това най-добрите таланти, те ще са много и ще имат положителен принос във възстановяването“, продължи Макрон. „Ще възстановим катедралата Парижката „Света Богородица“ – всички французи го очакват от нас, нашата история и нашата съдба го изискват от нас“, подчерта той в заключение.
Държавният глава заяви, че благодарение на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сценарий. „Успяхме да избегнем най-лошото, но битката още не е спечелена“, заяви френският лидер пред журналистите, намиращи се на мястото на инцидента.Той добави, че „близките часове ще бъдат трудни“. „Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете главни камбанарии на катедралата не бяха разрушени“, съобщи Макрон.
Той нарече пожара в катедралата „истинска трагедия“. „Искам да благодаря на служителите на пожарната служба, които продължават борбата с огъня. Те проявиха голям професионализъм“, каза още президентът.

Превод и редакция: Иван Христов