Дали бащата трябва да присъства на раждането на своето дете, или не, е въпрос на личен избор.

Акушерите обясняват, че процесът на раждането може да бъде дълъг, болезнен и труден за една жена, ако край нея е съпругът ѝ, тъй като неговото безпокойствие и възбуда може да се предаде на нея. Ето защо немалко от тях предпочитат това да става без присъствието на таткото, пише Woman.bg.

В действителност присъствието на мъжа кара организма на жената да повиши нивото си на адреналин, което забавя производството на хормона окситоцин, необходим за процеса на раждането. Ако този хормон не е наличен, раждането може да се усложни. "Хормоналният баланс се нарушава заради неподходяща околна среда", споделя известната акушерка Мишел Одан в интервю за списание "Observer".

През последните години обаче тенденцията таткото да присъства в родилната зала, редом до съпругата си, нараства все повече, включително и у нас. Но има и такива господа, които въпреки обещанието си да държат ръката на любимата си по време на родилните ѝ мъки, по една или друга причина, по една или друга причина, абдикират от “бащиния си дълг“.

И така, нека да видим какво казва статистиката:

Един от всеки петима бащи не е присъствал на раждането на детето си, а един на всеки десет е пропуснал посрещането на две или повече от новородените си рожби.

Това научаваме от проучване, направено на сайта за родителски грижи ChannelMum.com. Същото установило кои са най-честите причини, с които бащите оправдават отсъствието си по време на този сюблимен момент.

Сред тях са задръстванията, работните ангажименти и фактът, че точно в този момент бащата се е намирал в чужбина.

Най-скандалното извинение е фактът, че точно в този момент е имало голям мач по телевизията. Към него прибягват около един на всеки 100 бащи.

12%, са пропуснали раждането, тъй като не получили телефонно обаждане, което да ги информира, че голямото събитие започва.

И около един на всеки десет отсъствали, защото партьнорката не искала бащата на бебето да присъства по време на раждането.

Четири от десет майки признали, че са простили на партньора си за закъснението. Три от десет пък дори подкрепили отсъствието му, което било продиктувано от личен избор.

Сиобхан Фригард, говорителка на сайта за родителски грижи ChannelMum.com, провел проучването сред 2000 родители, заяви: „Докато повечето татковци отчаяно искат да видят как детето им се появява на бял свят, други признават, че не се справят добре с тази работа и предпочитат да изчакат настрана. Същото се отнася и за жените. Докато някои биха допуснали партньора си при себе си в този важен и за двамата бъдещи родители момент, то някои предпочитат подкрепата на някой друг член от семейството като например майка, брат или сестра.

„Решаването кой да бъде с вас, когато раждате, е едно от най-личните решения, които ще направите, и то няма правилен или грешен отговор.

Проучване на OnePoll пък установи, че един от десет бащи не е присъствал на раждането, тъй като тяхната партньорка ги е помолила така.

За съжаление 42% от татковците, които бързали да пристигнат навреме за голямото събитие, закъснели с няколко минути.

"Може да е трудно за някои партньори, които признават, че се чувстват като странични или мъчителни, за да гледат партньора си в болка.

Но ако пропуснете раждането, не се винете. Това е само началото на живота на вашето дете. Началото на една красива и велика магия, наречена родителство.

А ето и как изглежда класацията с топ оправданията на татковците, че не са успели да присъстват на раждането:

1. Да не присъствам на раждането е личен мой избор.

2. Имаше задръстване.

3. Никой не ми се обади, за да ми каже, че раждането е започнало.

4. Бях в болницата.

5. Не знаех, че раждането се случва.

6. Партньорката ми не желаеше да присъствам на раждането.

7. Бях в чужбина.

8. Колата ми се повреди по пътя.

9. Бях в командировка.

10. Бях на една наистина важна среща с клиент.

11. Предпочетох да отида в кръчмата.

12. Не исках да гледам как партньорката ми страда, затова избрах да седя отвън.

13. Исках да гледам мача до край.

14. Бях в тренировъчната зала.

15. Влакът/автобусът се забави.

16. Родителите ми настояха, че не трябва да присъствам в стаята по време на раждането.