В Европейската столица на културата има разположени 477 избирателни секции. По последна информация всички те са отворили врати на време тази сутрин. В 149 от тях ще може да се гласува машинно. Разкрити са 11 секции в големите болници, по 1 секция има в затвора и в следствения арест. За пръв път на тези Европейски избори ще мога да гласуват 7 180 избиратели, някои от тях са навършили пълнолетие.  

В Европейската столица на културата право на глас днес имат над 300 000 пловдивчани. Всеки гласува с надеждата за промяна.

„Пловдив винаги е имал висока култура. Нуждаем се от подходящи сгради за тази култура. Това, което в цяла Европа, когато отидем да концертираме и получаваме като артисти това удоволствие да излезеш на сцената в една модерна сграда. Да се чувстват удобно хората в залите. Пловдив от десетилетие страда от липса на такива културни сгради”, коментира Костадин Бураджиев.

Други ще гласуват с мечтата за по-високи заплати и чужди инвестиции. „Повече работни места, повече работа за младите. Да се почувства, че хората наистина са материално по-добре и неработят само за изхранването си”, каза Мария Стефанова.

Според избирателите, новите евродепутати трябва да бъдат: „Млади, красиви, умни и напористи”, посочва Теодора Златарева. „А не да изпускат, единият - влака, а другият - самолета, както беше при Макрон историята”, посочва Васил Иванов.

За 18-годишната Христина, която днес има бал, европейските избори са важни, защото ще гласува за първи път в живота си. „Искам заплатите да се променят. Да има по-добър живот за хората, за пенсионерите, както и за нас, да не бягат хората в чужбина, а да си стоят в родната държава”, казва Христина Джевезова.

В Столипиново, където на избори винаги ври и кипи, политическите страсти са отстъпили пред пищните тържества за абитуриентските балове.

Какъв ще бъде европейският избор на Европейската столица на културата, предстои да разберем.