„Радвам се, че не се стигна до фаталния край, който беше плануван и тази история даде възможност да отрезвеем и да си дадем сметка, че България не е една бяла точка на картата. България е част от Европейския съюз и от НАТО и търпим всички позитиви и негативи от това.  България не е остров на спокойствието, както досега повечето експерти твърдяха”. Това коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев относно случая с 16-годишното момче, което направи бомба със съвети по интернет. Младежът влязъл във връзка с ИДИЛ чрез социалните мрежи. Спецслужбите и прокуратурата съобщиха за разкритието си в събота.

Според него в този конкретен случай е ясно, че детето е боравило и търсило информация най-вероятно в социалните мрежи Facebook и Twitter. „Търсейки информация за исляма или за ИДИЛ в тези социални мрежи, особено в Twitter, има „спящи клетки”. Това са хора, които наблюдават и търсят точно това, което ти си търсил и се опитват да установят контакт с теб”, обясни още той.

„Бащата е обърнал внимание на промяна в поведението на своя син и това го е накарало да контактува със своя син, да потърси помощ. Тези промени в поведението на детето, особено когато са резки и драстични, индикират на родителите, че се случва нещо”, смята клиничният психолог и педагог Михаил Михайлов.

Още по темата гледайте във видеото: