Германското уеб издание T3N съобщи, че Mozilla възнамерява да представи платена версия на уеб браузъра Firefox. Цитира се генералния директор на Mozilla Крис Бърд. Той съобщи и датата на излизането на този браузър – месец октомври 2019 година. Към днешен ден Firefox е един от най-популярните браузъри заедно с Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera.

Бърд успокои феновете на Firefox като каза, че всички сега съществуващи функции и възможности на браузъра ще си останат безплатни. Платени ще бъдат само новите допълнителни функции.

Компанията Mozilla възнамерява да предложи така модерния последно време абонамент за използването на платената версия на Firefox. Абонаментът ще даде възможност за използването на VPN, за специален достъп до облачното хранилище, както и до различните нови функции за осигуряване на мрежова безопасност. Засега няма информация за цената на този бъдещ абонамент. Известно е само, че част от VPN трафика ще бъде предоставяна безплатно.

Известно е, че Mozilla експериментира с VPN услугата ProtonVPN, като предлага абонамент с цена $10 на месец, който осигурява неограничен VPN трафик.

Според редица експерти, на Mozilla няма да е лесно да убеди потребителите да плащат. Много са облачните хранилища, които безплатно предлагат предостатъчно дисково пространство в електронните облаци. Освен това браузърът Opera си има вграден безплатен VPN без лимит на трафика.