Прищина. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в речта си на церемонията по случай 20-годишнината от влизането на силите на НАТО в Косово заяви, че е горда от това, което направиха американците преди две десетилетия, заедно със съюзниците на Алианса, с намесата срещу тогавашната СР Югославия, предава скопското електронно издание „24 инфо“.
На централната демонстрация на площада Скендербег в Прищина, Олбрайт заяви, че е „щастлива, че Косово се освободи“ и че „каузата беше праведна“.
„Горда съм от това, което направихме заедно. Войната в Косово беше сблъсък с варварските престъпления срещу цивилното население. Най-важното е, че успяхме - каузата ни праведна“, заяви Олбрайт.
Тя припомни момента, когато казала на президента на САЩ Бил Клинтън, че „за Косово трябва да направи всичко необходимо“.
В чест на Облрайт и по повод 20-тата годишнина от интервенцията на НАТО, която в Косово се празнува като Ден на освобождението, привечер в центъра на Прищина ще бъде открит неин бюст на площад, който ще носи нейното име.
Като държавен секретар на САЩ, Олбрайт, заедно с тогавашния американски президент Клинтън и няколко други западни лидери, беше основният защитник на намесата на НАТО в СР Югославия през 1999 година. След 78-дневната въздушна кампания в Куманово беше подписано военно-техническо споразумение между НАТО и Югославската армия и полицията, а три дни по-късно сухопътните сили на Алианса влязоха в Косово и създадоха международната военна мисия КФОР.

Превод и редакция: Иван Христов