Охрид. Охрид ще загуби статута на ЮНЕСКО и за това трябва да е загрижен не само градът, но и цялата страна, предава македонското електронно издание „Фактор“. Медията пише, че ако Охрид загуби статута си, а Македония се разпознава от красотите на този град, тогава може да се отрази на туризма. Това ще бъде силен удар за имиджа на града като привлекателна дестинация по отношение на езерото в региона. Съобщава се, че от ЮНЕСКО имало забележки за градското развитие на града, трафика и редица други фактори, и ако не се вземат мерки, обявили, че градът ще бъде в списъка на „Световно наследство в опасност“.

Биляна Пейоска Ристеска, изпълнителен директор на Икономическата камара на туризма на Македония, цитирана от изданието, казва, че ЮНЕСКО като организация има свои собствени критерии при избора на регион за световно наследство, за да запази и защити изключителната универсална стойност, която регионът притежава, но също и задължение чрез Комитета за световно наследство на организацията за непрекъснато наблюдение на развитието на съоръжения, номинирани и одобрени по международна програма за световно наследство, предава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“. По думите й ключова част от политиките за развитие на туризма на определена дестинация е чрез ефективно използване на ресурсите, като например: културно и историческо наследство на региона и неговото популяризиране, опазване на биологичното разнообразие и предприемане на действия за борба с изменението на климата. „Всяко нарушаване на баланса между ресурсите води до премахване на критериите както за културното наследство, така и за критериите за природно наследство. В Македония единствено включените в списъка на ЮНЕСКО е природното и културно богатство на Охрид и Охридския регион. Нарушаването на критериите, довели до статута на град Охрид и Охридския регион, град на ЮНЕСКО, е реална заплаха за загубата на този статут”, казва още Биляна Пейоска Ристеска, изпълнителен директор на Икономическата камара на туризма на Македония, цитирана от изданието.

Медията предава, че за туристите най-важното досега е културно-историческото наследство на града и затова го посещават.

Според Ристеска, ако се вземе предвид, че според всички изследвания, проведени през последните години по въпроса "Какво привлича туристите и посетителите най-много да видят град Охрид", отговорът е "Културно-историческо наследство, природна красота и храна. Именно тези критерии са посочени от организацията на ЮНЕСКО, за да може един регион да бъде защитен като универсална стойност. Всичко това води до заключението, че за туристическата промоция на Охрид и региона е важно да има запазена марка на ЮНЕСКО. Но поставянето на поставен под въпрос статута на град Охрид не трябва да се отнася само за град Охрид, но и за цялата страна. Македония в света на туристическата карта е разпознаваема точно след предложението, което Охрид има, ”добави Пейоска Ристеска.

„Фактор“ пише, че Докладът на Комитета за световно наследство на Охрид ще бъде разгледан на предстоящата среща в Баку, която се очаква да получи нови препоръки от страната, която ще определи дали Охридският регион ще запази статута на ЮНЕСКО в бъдеще.

Повече екологични общества поискаха да спрат деградацията на Охрид и правителството да предприеме мерки. Правителството заяви миналия месец, че внимателно ще преразгледа препоръките, но че има известна промяна, пише още медията.