Истанбул е от изключителна важност за парите, които Партията на справедливостта и развитието на Ердоган харчи за своите подръжници. Говорим за около 100 милиона. Корупцията в града е огромна, без Истанбул на Ердоган ще му бъде много трудно да намери пари, за да подкупва всички и да запази властта си. Това каза в интервю за Агенция Фокус председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев.

Повод за думите му е загубата на изборите за кмет на Истанбул от страна на управляващата в Турция ПСР и нейния кандидат Бинали Йълдъръм. Новият кмет е опозиционерът Екрем Имамоглу от кемалистката Републиканска Народна партия.

Според Алексиев, Истанбул не е Турция, но е голяма част от Турция и изборите показват колко тежко поляризирана е страната в момента. Основната грешка на президента била, че до такава степен бил заслепен от себе си, че вече не виждал реалността.

"Това е характерно за всички диктатори, рано или късно те се заслепяват от собственото си чувство за величие, власт и това е станало и с него", убеден е Алексиев.

Друг основен фактор за загубата на управляващата партия, според експерта, е изключително лошото състояние на турската икономика - инфлацията е 20 %, безработицата, особено сред младите, е катастрофална - малко над 15%.

"Според мен нещата вървят от лошо към по-лошо", коментира той.

Как обаче ще реагира Ердоган след тези резултати?

Според Алексиев президентът няма да промени своята политика и няма да разхлаби захвата си върху турското общество.

"Той е под много сериозен външен натискт. Има конфликт със САЩ, заради руските ракетни отбрани. Има конфликти и с ЕС, проблеми в Близкия Изток. Общо взето, според мен Ердоган стигна до място, на което като че ли той няма добър изход в момента", обоснава се той.

Относно победителят - Екрем Имамоглу, Алексиев каза, че той е излязъл от никъде. Бил е просто кмет на дребен район на Истанбул, който се е превърнал във фаворит за цялата власт в Турция, само защото е победил Ердоган - нещо, което до момента се е мислело за невъзможно.

"Той в никакъв случай не е ислямист, по-скоро популист. Той представлява това, което много от противниците на Ердоган искат да видят - нов ред, демокрация, прекратяване на едноличното управление, което си беше диктатура", коментира Алексиев.

На въпрос какво да очакваме от Турция в следващите месеци, експертът подчерта, че всичко зависи от отношенията между страната и САЩ и предупреди, че България може да пострада.

"Ако Турция бъде изгонена от НАТО, тогава за нас ще има невероятни последици, ние ставаме де факто фронтова държава. Дали ще се възползваме от това, зависи от нас. Нещата в Турция стоят много, много зле, за икономиката и най-вече за дикататурата на Ердоган", категоричен е Алекс Алексиев.